Natuur en landschapPraat mee over groen in je leefomgeving
Natuur en landschap

Houten speeltoestel

Mechteld Kocks November 20, 2018 609 keer bekeken 4 comments

Hoort een houten speeltoestel ook bij een groen schoolplein? Ons schoolplein heeft nu verschillende speeltoestellen van kunsstof en metaal. Deze willen we vervangen door een mooi houten speeltoestel. Kunnen we daarvoor, in combinatie met meerdere andere veranderingen, ook subsidie aanvragen?

 

4  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Irene Smolders November 23, 2018

Beste Mechteld, dank voor deze vraag. Volgende week kom ik hier op terug.

Irene Smolders December 04, 2018

Beste Mechteld,
Houten speeltoestellen kunnen zeker deel uitmaken van een groen schoolplein. Voor alleen het vervangen van speeltoestellen is de subsidie niet bedoeld, maar in combinatie met andere veranderingen waarbij het schoolplein 'vergroend' wordt, kun je hier wel subsidie voor aanvragen.

Govert Gommans December 05, 2018

Beste Irene. In artikel 4.15.3 staat dat subsidie kan worden verstrekt als het groene schoolplein "natuurlijke elementen en planten" bevat. Als ik jouw gedachtengang volg dat ook houten speeltoestellen onderdeel mogen uitmaken van het groene schoolplein, dan kan een school in theorie een "groen" schoolplein laten ontwerpen, waarbij voor € 1.000,- wordt geinvesteerd in de aanleg van graszoden en beplanting en voor € 19.000,- houten speeltoestellen worden toegevoegd. Dit lijkt me echter niet de bedoeling, maar er is op basis van de regelgeving geen weigeringsgrond. Hoe wordt dit dan door de provincie beoordeel?

Irene Smolders December 11, 2018

Hallo Govert. Dat is een goede vraag, dankjewel. Een aanvraag waarin een schoolplein alleen bestaat uit graszoden en speeltoestellen zal zeker afgewezen worden. Zo'n schoolplein draagt niet of nauwelijks bij aan biodiversiteit (artikel 4.15.5 lid b) en de mogelijkheden voor buitenlessen lijken me ook beperkt. Het gaat er bij deze regeling om dat het totaalplaatje groen en natuurlijk is. Als daar een combinatie in zit van een klein stukje gras, een speeltoestel (beter nog; een speelaanleiding, zoals liggende boomstammen en staande klimpalen, zie pagina 'tips&tricks'), beplanting en heuveltjes (reliëf) bijvoorbeeld, kan dat een prima groen schoolplein zijn. Speeltoestellen zijn echter duur, de kosten komen al gauw ver boven de 17.500 euro (maximale hoogte subsidie) uit. Het geld dat een flink speeltoestel kost kun je ook besteden aan duurzamer groen voor het schoolplein; wat oudere struiken en bomen zijn duurder dan goedkoop jong (kwetsbaar) groen, maar kan ook veel meer speeldruk hebben. Een andere mogelijkheid is om bestaande speeltoestellen te behouden binnen je nieuwe groene schoolplein, dus dat je de ruimte er omheen vergroent.Cookie settings