Moestuinieren

575 keer bekeken

Kweken van groente, fruit en kruiden is leuk, leerzaam, en gezond! Bovendien blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat kinderen meer groente en fruit gaan eten als ze met de klas werken in een moestuin. Dit in tegenstelling tot kinderen die alleen voorlichting krijgen over gezonde voeding.

Hun kennis neemt dan wel toe, maar ze brengen het niet in de praktijk. Genoeg reden om met deze tips voor een succesvolle organisatie aan de slag te gaan! 

  1. Zoek enthousiaste (groot)ouders & vrijwilligers
  2. Begin klein
  3. Kies de juiste locatie
  4. Houd rekening met schoolvakanties
  5. Kies succesnummers
  6. Zet hulp in

kinderen eten uit de moestuin

1.  Zoek enthousiaste (groot)ouders & vrijwilligers

Steeds meer mensen krijgen de smaak te pakken om zelf groente te telen. Zoek je echte moestuinexperts? Vraag naar opa’s en oma’s van leerlingen en vraag rond in de buurt. Vaak hebben zij al kennis van en affiniteit met (moes)tuinieren. Moestuinieren vraagt in het groeiseizoen regelmatig aandacht. Voor opa’s en oma’s met pensioen kan het makkelijker zijn om tijdens schooltijd te helpen met lessen in de moestuin.

De meeste scholen richten een schooltuincommissie op met een mix van leerkrachten, (groot)ouders en directie. Dat is minder kwetsbaar dan een enkele enthousiaste ouder of leerkracht. De schooltuincommissie organiseert  het beheer en onderhoud van het gehele plein, waaronder de moestuin. Bij de tips&tricks voor beheer en onderhoud lees je meer hoe je het beheren met (groot)ouders en vrijwilligers leuk kunt maken. 

2.       Begin klein

Ga je voor het eerst beginnen met moestuinieren op school? Begin klein, bijvoorbeeld met 1 klas om ervaring op te doen. Je hoeft dan maar een klein stukje van je schoolplein om te vormen. Is het een succes? Dan kun je alsnog uitbreiden naar andere klassen, met meer vrijwilligers en meer oppervlakte. Je kunt ook potten of bakken gebruiken.

Ter inspiratie: in Ede loopt het programma Klasse Moestuinen. Scholen kunnen hiermee eenvoudig en kleinschalig starten met moestuinieren in bakken voor 1 klas. Met een kant en klaar pakket met grond, zaden en bakken en een workshop en advies van NME-centrum Het Groene Wiel. 

3.       Kies de juiste locatie

Onder de juiste condities kunnen groenten, fruit en kruiden goed groeien en bloeien , daar kun je rekening mee houden bij het kiezen van de beste plek op het schoolplein.

1.      Zonlicht & warmte; kies een zonnig plekje bij voorkeur op het zuiden tot zuidwesten gericht. Voor beschutting tegen koude wind (en rondvliegende ballen, rennende kinderen) kun je hagen plaatsen aan de noordzijde.

2.      Luchtige bodem met voldoende voedingstoffen; in deze handleiding van Velt vind je goede informatie hoe je grasland of braakland kunt omvormen tot een moestuin, hoe je potten gebruikt en hoe je voor voldoende voedingstoffen zorgt. De Makkelijke Moestuin levert een goede voedingsbodem kant en klaar aan.

3.      Water; hoeveel water je moet geven hangt af van het seizoen en hoeveel water de bodem vasthoudt. Dicht bij de waterpomp of binnen bereik van de buitenkraan (met waterslang) maakt het wel zo gemakkelijk.

4.      Aandacht; zet de moestuin op een plek waar je regelmatig langsloopt zodat je ziet wat er gebeurt. De moestuin volgt de natuur en niet jouw planning. Zo zie je wanneer er water gegeven moet worden omdat er wat plantjes slap bij staan, wanneer iets klaar is om te oogsten, of dat er gewied moet worden na een warme periode met veel regen.

Heb je geen geschikte locatie? Je kan ook in de omgeving van de school kijken of er geschikte moestuinlocaties zijn zoals op gemeentegrond of (school)moestuincomplexen. In deze presentatie van Beleef&Weet zie je verschillende vormen van moestuinieren bij Nijmeegse scholen van heel klein tot groot.

4.       Houd rekening met schoolvakanties

In de zomer is het normaal gesproken topdrukte in de moestuin, maar in de zomervakantie is het op school natuurlijk behoorlijk stil.  

Zijn er geen vrijwilligers die de moestuin kunnen beheren tijdens de schoolvakanties? Kies dan voor gewassen die je al voor de zomervakantie kunt oogsten. Een andere optie is eetbaar groen te kiezen dat weinig onderhoud vergt, zoals bessenstruiken, fruit- en notenbomen of kruiden.

Ga je wel na de zomer door, laat dan ook het tuinlesprogramma meelopen met de overgang naar het nieuwe schooljaar. De leerlingen maken dan de hele cyclus van zaaien, planten, groeien, oogsten en eten mee.  

Bekijk de zaaikalender van Velt om rekening te houden met de zomervakantie. 

5.       Kies succesnummers

Begin met makkelijke succesnummers die onder (bijna) alle omstandigheden goed groeien en tegen een stootje kunnen, zoals palmkool, wortel, rode biet, spinazie, rucola en radijs. Als je veel verschillende soorten kweekt is er altijd wel iets dat het goed doet.


6.       Zet hulp in     

 

Meer lezen?

Vragen?

Heb je een vraag over moestuinieren? Een mooi voorbeeld om te delen of een suggestie? Zoek je hulp? Zet je vraag of oproep op het forum via bovenstaande link. 

 

Images

Twitter

Cookie settings