Biodiversiteit in stad en dorp

Veel steden en dorpen zijn nu nog overwegend versteend. Hierdoor is de variatie aan planten- en diersoorten (de biodiversiteit) er laag. Op deze plekken ontstaat het ongewenste hitte-eilandeffect. Het aanleggen van groen verbetert de leefbaarheid en mensen voelen zich gelukkiger en gezonder. Het draagt bij aan de biodiversiteit en zorgt ervoor dat steden en dorpen beter bestand zijn tegen hittestress, droogte en wateroverlast. Als provincie willen we daarom Gelderse woonwijken, bedrijventerreinen en winkelgebieden vergroenen. Hieronder vind je inspirerende video's over het vergroenen van steden, woonwijken en bedrijventerrreinen.

Bekijk hier hoe de gemeente Ede werkt aan biodiversiteit in stad en dorp:

 

Groene woonwijken

Een groene inrichting van een woonwijk draagt bij aan het leefplezier en de uitdagingen van een veranderend klimaat. Groen verkoelt, biedt schaduw en vangt neerslag op. Maatregelen die hittestress, wateroverlast voorkomen of water­tekort beperken, gaan uitstekend samen met het vergroten van biodiversiteit. Kleine maatregelen kunnen al een verrassend groot effect hebben. De brochure ‘Hoe vergroenen we woonwijken?’ geeft inzicht in de mogelijke maatregelen die u kunt nemen. Ze zorgen voor een duurzame en toekomstbestendige inrichting en beheer van bestaande en nieuwe woonwijken.

 

Bekijk ook onze video over een tijdelijk buurtpark in Winterswijk:

 

Groene bedrijventerreinen

In Gelderland beslaan bedrijventerreinen 8.000 hectare van ons oppervlak. Ze zijn nu nog vaak erg versteend, maar er liggen grote kansen voor vergroening. Kleine en betaalbare maatregelen kunnen al een verrassend groot effect hebben. De brochure ‘Hoe vergroenen we bedrijventerreinen?’ geeft inzicht in de mogelijke maatregelen die u kunt nemen voor een duurzame en toekomstbestendige inrichting en beheer van bestaande en nieuwe bedrijventerreinen

Bekijk ook onze video over een groen bedrijventerrein in Arnhem eruit:

 

Groene winkelcentra

Waterschade door hevige regenbuien en omzetverlies door langdurige hitte zijn gevaren voor winkeleigenaren en horecaondernemers. Deze problemen kunnen worden voorkomen door binnensteden te vergroenen. De aanwezigheid van groen trekt bovendien vaak investeerders, ondernemers en burgerinitiatieven aan. Dit is een positief gevolg, want in binnensteden staan steeds meer gebouwen leeg. De brochure ‘Hoe vergroenen we winkelcentra?’ geeft inzicht in de mogelijke maatregelen die je kunt nemen voor slimme en toekomstbestendige winkelgebieden.

Cookie-instellingen