Natuur en landschapPraat mee over groen in je leefomgeving
Natuur en landschap

Ot-en-Sien bermen: goed bezig of vals spelen?

Francien Rademaker August 09, 2017 2874 keer bekeken 4 comments

Lees dit Interessante interview met vegetatie-onderzoeker Benno ter Linde uit Babberich in de Trouw van vandaag: https://www.trouw.nl/groen/weg-met-de-ot-en-sien-natuur~a89483c6

Alvast wat tekst:

De flora in Oost-Gelderland gaat achteruit, zegt onderzoeker Benno te Linde. Hij ergert zich aan de ‘bonte mix van gekke soorten’ in ingezaaide akkerranden.

Ooit kon Nederland probleemloos worden opgedeeld in gebieden met een eigen specifieke flora. Het onderscheid tussen de districten is zo langzamerhand verdwenen, zegt Te Linde. “Een voorbeeld: de gulden sleutelbloem, een soort die ooit vooral op de rivierduinen van Overijssel en Gelderland en in de kalkgraslanden van Limburg groeide, zie je nu overal. Uiteindelijk verlies je zo de authenticiteit van een landschap.”

(...) Maar is dat zo erg? “Dat is het moeilijke van ons vak. Iedereen vindt het mooi als zeldzame planten met fraaie bloemen ineens opduiken. Maar er ontstaat een vertekend beeld. Je creëert een Ot en Sien-idee over hoe de natuur er uit moet zien. Klaprozen kwamen vroeger in de hele Achterhoek nauwelijks voor. Nu zie je ze overal. Je wordt snel gezien als een zeurpiet als je daar tegen bent. Maar het is gewoon veel natuurlijker als een plant helemaal op eigen kracht terugkomt. Als ik nu in Oost-Gelderland een blauwe knoop in nieuwe natuurgebieden aantref, dan weet ik: die is ingezaaid. Dat is toch een soort vals spelen. Bij goed beheer kies je voor de natuur en ga je niet rommelen met soorten.’’

Jos Schouten, coördinator natuurbeheer van Natuurmonumenten in Salland, is het eens met Te Linde dat de akkerranden vaak een bonte mengeling van bloemrijke rariteiten zijn. “Maar die akkerranden zijn er voor de fauna, voor vogels en insecten. Het zijn geen maatregelen voor herstel van vegetatie, het gaat erom dat er bijen op die bloemen afkomen. Genetisch gezien horen veel van die ingezaaide planten inderdaad elders thuis, maar dat geldt in principe ook voor de geteelde gewassen, zoals maïs.”

4  Comments

Fields with an * are required.

 
We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Christine Paris August 16, 2017

Wees trots op de inheemse flora en ga geen bonte mengsel zaaien. Met aangepast beheer en een beetje geduld zijn prima bloemrijke bermen te stimuleren. Niet oorspronkelijke planten kunnen later weer voor problemen zorgen

Francien Rademaker August 17, 2017

Ha Christine, dank voor je reactie.
'Ga' jij als stadsecoloog bij de gemeente Arnhem (leve LinkedIn) over de inrichting van bermen in jouw gemeente? Heb jij advies waarmee collega's bij (kleinere) gemeenten hun voordeel kunnen doen? Alvast dank.

Bas Peeters October 05, 2017

Ik begrijp en deel de visie van Benno te Linde. Bij goed beheer kun je na een aantal jaren op natuurlijke wijze ook aan een (misschien iets minder) bloemrijke berm komen die thuishoort op de locatie. Maar we willen vaak snel een mooi resultaat, en dat wordt bereikt door eenvoudig een standaard commercieel zaadmengsel te gebruiken. Zijn er zaadmengsels verkrijgbaar die passen bij specifieke locaties? Dan bewandel je niet de natuurlijke weg, maar introduceer je tenminste geen omgevingsvreemde soorten. Als deze mengsels er niet zijn, wie zou er voor kunnen zorgen dat ze wel beschikbaar komen?

Erna - moderator Sprekend Gelderland October 09, 2017

Hallo Bas, dank voor je reactie. Jouw vraag hebben we voorgelegd aan onze volgers op twitter. We hebben de vraag gesteld of er zaadmengsels te koop zijn die passen bij wat er van oudsher op specifieke locaties groeit.
Het antwoord is ja! Een gemeenteadviseur buitengebied liet ons weten dat dat de specialisatie is van Kwekerij Heem in Overberg (in Gelderland!)