Natuur en landschapPraat mee over groen in je leefomgeving
Natuur en landschap

Natuur onder water: niet langer onderbelicht!

Irene Smolders July 10, 2017 2418 keer bekeken 2 comments

Waar de natuur op land goed te zien is, is de rijkdom aan planten- en diersoorten onder het wateroppervlak voor ons mensen weinig zichtbaar. Daardoor zijn de meeste inwoners van Gelderland weinig bekend met deze onderbelichte wereld. Tijd om daar verandering in te brengen!

 

Watergentiaan Achterhoek, door Blik onder water.Pad op de uitkijk, door Blik onder waterElritsen, door Blik onder water

Korte film  ‘Natuur onder water’

Om de diversiteit en schoonheid van het leven onder water in Gelderland bekender te maken, heeft Blik Onder Water in opdracht van provincie Gelderland en de waterschappen Vallei en Veluwe, Rivierenland en Rijn en IJssel een film gemaakt.  De film is bedoeld als kennismaking met de diversiteit aan soorten die in onze nabijheid leven, maar die we normaal gesproken niet zien.  Geniet van deze unieke beelden van Betuwse sloten, Veluwse sprengen en Achterhoekse beken!  Bekijk de film hier.

Biodiversiteit onder water

Want onder water bevinden zich ecosystemen met plant- en diersoorten die erg belangrijk zijn voor de kwaliteit van ons water. Als water vervuild raakt, of er iets aan de vorm en doorstroming van het water verandert, verdwijnen er soorten: eerst de meest gevoelige en bij nog meer vervuiling en verandering ook de matig gevoelige soorten. Uiteindelijk zal het water gedomineerd worden door nog maar een of enkele soorten waterplanten of algen. Het water wordt troebel en zuurstofarm en is dan allang niet meer leefbaar voor de meeste dieren. Door algenbloei kan dit water giftig worden voor dieren en mensen.

Door een hogere biodiversiteit in het water, neemt het zelfreinigend vermogen wat het water toe. Er zijn waterplanten die vervuilende stoffen uit het water kunnen filteren. Een diversiteit aan waterdieren zorgt er vervolgens voor dat de waterplanten het oppervlak niet gaan overwoekeren.

2  Comments

Fields with an * are required.

 
We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Betty Suurenbroek November 29, 2018

Mooie film. Ben zo benieuwd wat de 'zonneparken' op water voor effect hebben op de waternatuur. Is daar tevoren onderzoek naar gedaan of is er inmiddels al iets bekend van de gevolgen?

Annemiek Leuvenink November 30, 2018

Hallo Betty Suurenbroek,

Ik kan me uw vraag goed voorstellen. In de provincie ligt zelfs het grootste drijvende zonnepark van Nederland, in gemeente Lingewaard. Dit zonnepark ligt op een gietwaterbassin van tuinders. Het is een kunstmatig aangelegd waterbassin, waar het regenwater wordt opgevangen wat door de tuinders wordt gebruikt om hun gewassen mee te besproeien. Om dit zonnepark te mogen plaatsen is inderdaad vantevoren alsnog onderzoek gedaan naar de flora en fauna in het water. Hier kan je meer lezen over dit drijvende zonnepark:
https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i16667/grootste-drijvende-zonnepark-van-nederland-geopend-in-gelderland.
Het is dus zeker niet de intentie om drijvende zonneparken te plaatsen op water in natuurgebieden, omdat de provincie naast duurzame opwek van energie ook staat voor natuurbescherming en het vergroten van de biodiversiteit. Ik hoop dat ik hiermee je vraag voldoende heb beantwoord.