Natuur en landschapPraat mee over groen in je leefomgeving
Natuur en landschap

Bezoekers van de Intratuin...

Francien Rademaker June 08, 2017 3103 keer bekeken 0 comments

De natuur, wie is daar verantwoordelijk voor? Is dat de overheid of semi-overheden als Staatsbosbeheer, en/of behoren inwoners zelf ook zorg te dragen voor de natuur? Waarbij we de betekenis van 'de natuur' en 'zorg dragen voor' voor het gemak maar heel breed houden.

Die vraag stelde ik aan een echtpaar van middelbare leeftijd, tijdens hun koffiestop in de 'brasserie' van een Achterhoekse vestiging van de Intratuin. Hun onmiddellijke reactie was ergernis over de 'rommel' in de natuur. Blikjes, chipszakken, vooral de jeugd leek die zonder enig schuldgevoel achter te laten. De leuze 'Met dank voor het aangenaam verpozen, laat niet de eigenaar van het bos de schillen en de dozen' lijkt definitief naar een voorbij tijdperk te zijn verbannen. 'De jeugd heeft geen gevoel meer voor de natuur, de natuur staat ver van hen af.'

En ja; 'de natuur is van ons allemaal', en dat geldt ook voor de zorg voor de natuur. Maar, vond het echtpaar, daarvoor is het wel nodig dat de overheid investeert in educatie en voorlichting over natuur aan kinderen. Wat die krijgen dat lang niet altijd als vanzelfsprekend mee.
Een duidelijk signaal. Overheid, investeer niet alleen in de bescherming van soorten en leefgebieden en in het realiseren van 'hectares' natuur, maar zorg er ook voor dat (jonge) mensen zich meer betrokken voelen. En dan is de vraag: doen 'we' dat al voldoende, bijvoorbeeld via het IVN, of kan het nog veel beter? Wat vind jij?  

 

0  Comments

Fields with an * are required.

 
We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...