Natuur en landschapPraat mee over groen in je leefomgeving
Natuur en landschap

De postbode over natuur

Irene Smolders April 24, 2017 3396 keer bekeken 2 comments

Afbeelding van seasons.nl

In navolging van de visie van een Gelderse kapper, buurvrouw en huisgenoot, besluit ik ook eens een inwoner met een mening over onze provinciale natuur aan de tand te voelen. De beurt is aan Martin, postbode in Nijmegen-West. Hij geniet van het vele buiten zijn dat zijn baan met zich meebrengt, en trekt ook prive graag de natuur in.

Wat waardeer je het meest aan de natuur in Gelderland?

Gelderland heeft mooie afwisselende landschappen. Zelf hou ik vooral van de bossen en het coulissenlandschap, maar ook de ruimte die je in de uiterwaarden ervaart vind ik mooi. Ik word gelukkig van de natuur. Het getjilp van vogels, de bladeren die verkleuren…Maar voor mij is natuur niet in de eerste plaats iets dat waarde hoeft te hebben voor de mens. Het heeft waarde van zichzelf. Alle leven is de moeite waard: mensen, dieren en planten.

 

Hoe zie je de toekomst van de natuur in Gelderland?

Wij mensen hebben veel ruimte ingenomen. Ik vind het belangrijk dat er weer meer ruimte komt voor de natuur. We moeten al die kleine snippertjes natuur met elkaar verbinden zodat dieren en planten weer bewegingsruimte krijgen. In Gelderland heb je prachtige uiterwaarden en de Veluwe. Waarom struikel je nog steeds over prikkeldraad in de uiterwaarden? En waarom staat er een hek rondom de Hoge Veluwe? Wel denk ik dat de provincie goed moet nadenken over hoe het geld wordt besteed. Moet er veel geld worden besteed om een klein heidegebiedje te behouden of een insectensoort die in Gelderland zeldzaam is, maar vijftig kilometer verderop massaal voorkomt? Of kan dat geld misschien beter worden besteed aan andere natuurprojecten? Daarbij moet je ook kijken naar wat er over de provinciegrens speelt.

Voor de landbouw is ook ruimte nodig, hoe zie je de toekomst van de Gelderse boeren?

Ik denk dat het goed zou zijn als de provincie Gelderland, samen met andere provincies, zich er sterk voor maakt dat boeren eindelijk eens een betere prijs voor hun producten krijgen als ze duurzaam produceren. Nu bieden supermarkten echt bodemprijzen waardoor boeren het zich helemaal niet kunnen veroorloven om milieuvriendelijker landbouw te bedrijven. De meeste grond in Nederland is landbouwgrond en daar kun je echt een verschil maken.

Tot slot denk ik dat we die regelzucht eens moeten loslaten. Wij Nederlanders willen elke vierkante meter inrichten en beheersen, zelfs als het om natuur gaat. Laat de natuur maar eens zijn gang gaan en laten we wat minder bang zijn voor een vallende tak op ons hoofd of een everzwijn die onder de auto komt. Ongelukken horen bij het leven. Volgens mij is de kans groter dat je uitglijdt over een zeepje in de douche, dan dat er een everzwijn onder je wiel belandt.

2  Comments

Fields with an * are required.

 
We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
René April 28, 2017

Ik vind het een goed verhaal. Natuurnetwerken aanleggen en de meest waardevolle zijn de gebieden waar onderhoud niet of maar mondjesmaat plaatsvindt. Zelf o.a. boer, maar ook natuurliefhebber en besef dat we teveel hebben afgenomen van de natuur en dat er compensatie nodig is. Elke boer 7%. zou mooi zijn.
Aanvullend hierop vind ik dat we niet teveel op moeten ruimen. De biodiversiteit moet omhoog. Daarvoor moet je soms ook met je handen van de natuur afblijven en dode bomen laten staan of liggen. Dood hout leeft. Op dit moment is er een grote opruimwoede aan de gang in de gemeente Bronckhorst. Bosje worden afgezet (o.a. door de vraag naar biomassa?) en het voedsel wordt van hoog naar nul gereduceerd. Er wordt te weinig ecologische kennis gebruikt en de gedragscode natuurbeheer maar weinig toegepast. Ik zie teveel gebeuren wat niet mag en natuur verdwijnen voor cultuur. Terwijl de Provincie daar karrevrachten subsidie insteekt. Jammer..
Langs wegen moet het onderhoud goed zijn voor de veiligheid, maar daarbuiten mag het rotten.

Francien Rademaker May 01, 2017

Ha René, dat is me nog eens een bevlogen pleidooi. Ik neem aan dat die opruimactie in Bronckhorst wel buiten het Gelders Natuurnetwerk valt? Ik ben het met je eens, liefst zo min mogelijk 'opruimen' langs de berm, langs oevers en akkerranden en in verloren snippertjes land.
Wat ik verrassend vind is jouw uitspraak dat het mooi zou zijn als boeren 7% zouden compenseren. Wat bedoel je precies? 7% van hun land? en hoe kom je daaraan?