Natuur en landschapPraat mee over groen in je leefomgeving
Natuur en landschap

Mijn buurvrouw...

Francien Rademaker 31-03-2017 4378 keer bekeken 2 reacties

De provincie zich maar druk maken over de kamsalamander en de porseleinhoender. Mijn buurvrouw weet niet eens dat ze bestaan.

Wat betekent 'natuur' voor haar? "Er uit kunnen, wind door je haar, ontstressen door een eind te gaan wandelen met de hond. Iedereen heeft wel eens stress, of niet dan?!"

Mijn buurvrouw vindt natuur aan de rand van de stad, in het uitloopgebied. Maar ook in de stad zelf: braakliggende terreinen, vergeten strookjes grond tussen gebouwen en langs straten. "Dat is fijn, zo'n stukje groen. Die gebieden midden in de stad waar de natuur gewoon z'n gang gaat zijn goed voor de mensen."

Zij vindt het belangrijk dat er mensen zijn die voor de natuur zorgen. Maar wie dat zijn: geen idee. De overheid niet, 'want die doet niks'. Of zij zelf wel iets zou willen bijdragen, behalve wandelen met de hond? 'Nou, ik heb 15 jaar voor mijn zus gezorgd, dus nou mag ik zelf lekker genieten'. Mijn buurvrouw is dan ook al 70 jaar.

Dit was een bijdrage in de categorie 'natuur om te beleven en te gebruiken'. Verhelderend.

2  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
René 28-04-17 om 19:21

Daar heb je een belangrijk punt. Veel mensen weten niet wat er leeft in de natuur. Veel mensen komen er ook nauwelijks. Ik ken mensen die er nooit komen. Behalve als ze op vakantie zijn, meestal in het buitenland.
Als je de natuur wilt versterken en beschermen is er ook draagvlak nodig. Dat kun je voor elkaar krijgen door kennis te vergroten en bewustwording te creëren. Dan ga je ook de schoonheid en de waarde meer inzien van een sterke en gevarieerde natuur met veel biodiversiteit en netwerken waar soorten elkaar uit kunnen wisselen. Weten wat er leeft en welke behoeften er zijn.
Beschermen moeten we allemaal. Al is het door rotzooi niet weg te gooien in de bermen en na te denken over de gevolgen van hard rijden, waardoor veel dieren onnodig worden doodgereden.
Er zijn verschillende organisaties, eigenaren van natuurterreinen die een verantwoordelijkheid hebben, maar ook zeker de overheid die met subsidie over de brug moet komen om de doelstellingen te halen.
De belangrijkste doelstellingen zijn op dit moment biodiversiteit en netwerken. Dus meer aanleg van nieuwe natuur en zorgen dat bouwplannen daarop afgestemd worden. In het gebied tussen Slangenburg Doetinchem en Wolfersveen/Het Zand Zelhem is een kippenbedrijf weggesaneerd met veel overheidsgeld. Omdat het in een ecologische hoofdstructuur lag. Nu zijn er bouwplannen voor 2 extra woningen. Hoezo in een natuurgebied? Hoezo visie? Kom op!

Francien Rademaker 01-05-17 om 11:41

Wow René, daar noem je een hoop dingen tegelijk. Vergroten van kennis en bewustwording en beinvloeden van (natuurvriendelijk) gedrag, daar valt nog een hoop te halen. Organisaties als IVN hebben veel lespakketten in de aanbieding http://bit.ly/2oOJ70p . Daaraan geen gebrek.
Meer aandacht voor natuur en milieu in het onderwijs is vooral een politieke keuze, lijkt mij. Dat bepalen we zelf (weliswaar maar 1x per 4 jaar, maar toch..)