Forum natuur en landschapPraat mee over groen in je leefomgeving
Forum natuur en landschap

Heggenvlechten in Heerde

Francien Rademaker 11-01-2017 2 reacties

Zaterdag 14 januari organiseert de stichting Heg&Landschap het 3e kampioenschap Heggenvlechten. Twintig teams vlechten elk 8 meter meidoornheg. Kom kijken tussen 10.00 en 15.00 uur of doe mee aan een van de activiteiten: http://bit.ly/2icQgod

Heg&Landschap vroeg en ontving een financiële bijdrage van de provincie Gelderland voor dit groene initiatief. Mooi voorbeeld. Het kan!

2  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 

Lex Roeleveld 18-01-17 om 21:01

Het kampioenschap heggenvlechten was een prachtige dag. Er was heel erg slecht weer voorspeld maar op een regen- en sneeuwbuitje na, bleef het droog en soms zelfs zonnig. Er kwamen veel bezoekers de kunsten van 16 teams van heggenvlechters bewonderen. Het niveau was hoog, net als de heg. De deelnemers moeste fiks doorwerken om in 5 uur tijd de 7 meter heg gevochten te krijgen. De deelnemers kwa,men uit alle delen van Nederland. Het hoofdprijs ging naar Martijn en Luke Schippers uit Harmelen (Utrecht). Met 15 jaar was Luke de jongste deelnemer maar zeker niet de minst ervaren. Hij heeft met zijn vader in Nederland maar ook in Engeland al meer prijzen gewonnen. Hans van Berlo uit Gendt was met de derde prijs de beste Gelderlander. Overigens wel geholpen door twee dames uit Rotterdam en Hellevoetsluis.
De Engelsman John French gaf een demonstratie heggenvlechten en verkocht klassiek heggenvlechtersgereedschap afkomstig van het Engelse platteland en zeer gewild bij de Nederlandse collega's. Ondanks al het getrek en gesjor aan de doornstruiken en de vele bijlen en kapmessen, had de EHBO-post gelukkig een hele rustige dag.
Er kwamen gelukkig ook veel kinderen en die konden ook lekker aan de slag. Er werd onder een grote open tent driftig met wilgentenen gevlochten en in de grote gesloten tent werden er vogelhuisjes getimmerd en konden kinderen aan een natuurquiz meedoen.
Een heleboel vrijwilligersorganisaties lieten zien waar ze mee bezig zijn. In de boomgaard was de hoogstamploeg aan het snoeien, de knotboombrigade was er, KNNV en de imkers. De gemeente liet zien dag Heerde aangesloten is in de Cittaslow netwerk, en heggenvlechten past daar helemaal bij.
Bij winters weer hoort een goede catering. En die was fantastisch. Jammer voor de vlechters dat ze nauwelijks tijd hadden om rustig te eten en te drinken, want wat was het lekker en mooi.
Voor wie meer over het heggenvlechten wil weten, neem contact op met de stichting Heg&landschap (www.hegenlandschap.nl) . Heg&Landschap heeft na afloop van het kampioenschap het eerste exemplaar van de prachtige handleiding Heggenvlechten in Nederland en Vlaanderen aan de burgemeester overhandigd. Ben je geïnteresseerd in een exemplaar, een dagje cursus of een bedrijfsuitje heggenvlechten, laat het ons weten.

Francien Rademaker 19-01-17 om 9:51

mooi verhaal Lex! en wie aan de lat staat voor de organisatie van het bedrijfsuitje: Lex Roeleveld van de stichting Hegenlandschap.nl is your man. Ik denk dat de natuur-collega's van de provincie in het najaar bij jullie langskomen ;)