Forum natuur en landschapPraat mee over groen in je leefomgeving

Gelderland gaat twee ecoducten op de Midden-Veluwe bouwen.

Thijs Buurman 01-12-2016 5 reacties

Gelderland bouwt, in aansluiting op de ecoducten van de rijksoverheid, twee ecoducten op de Midden-Veluwe. Hierdoor zal de Noord- en Zuid-Veluwe weer functioneren als één leefgebied. De feitelijke realisatie kan, als de vergunningsprocedures vlot verlopen, gereed zijn in 2018. Voor een impressie zie hieronder de (concept) schetsontwerpen over de Kootwijkerweg (N302) en de Amersfoortseweg (N344).

Hoe kijken je aan tegen het creëren van één groot leefgebied, de Veluwe?

 

 

 

 

 

5  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 

Irene Smolders 01-12-16 om 14:32

Hartstikke goed dat de ecoducten er komen! Bureau Waardenburg heeft in 2016 onderzoek gedaan naar het gebruik van ecoducten, en gevonden dat ze veelvuldig worden gebruikt door o.a. Edelherten, damherten, wilde zwijnen, boommarters , Dassen, muizen, loopkevers en vlinders. Minder isolatie van populaties van deze dieren leidt tot meer genetische vermenging en gezondere populaties. Bovendien lijkt het mij dat er minder aanrijdingen met dieren zullen zijn.

Thijs Buurman 01-12-16 om 14:49

Klopt, bij dergelijke maatregel moet raster geplaats worden om dieren naar de voorziening te geleiden. Daarmee is het risico op een aanrijding met dieren zoals, edelherten, zwijnen en reeën op de provinciale wegen nabij ecoducten nihil.

Pascal Peterman 01-12-16 om 19:58

Een goede aanvulling op de bestaande grote faunapassages en op het aanstaande ecoduct Maanschoten over de A1. Zo wordt de uitwisseling van de interne Veluwse fauna sterk verbeterd. Nu nog de uitwisseling naar de randmeren en rivieren. Wellicht is het effectief de faunarasterstrategie om te gooien en niet natuurgebieden uit te rasteren, maar alleen stedelijk gebied, intensieve landbouwgrond en grote doorgaande wegen. Deze laatste natuurlijk met faunapassages. Zo hebben wij de NNN in een klap gereed

Constantijn Kok 01-12-16 om 20:13

De Veluwe wordt steeds spannender! Een mooie aanvulling op de andere ecoducten en natuurbruggen. Denk goed na over natuurbrandoverslag. Beide ecoducten gaan dwars door een volgroeide brandsingel. Gelijkwaardige oplossingen zijn nodig om een onbeheersbare natuurbrand te beperken en het risico voor de omgeving te beperken. Gezamenlijk komen wij er als brandweer wel uit, mits vroegtijdig betrokken.
Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

Brnk 17-01-17 om 15:35

Het ecoduct hier wordt ook veel gebruikt om s nachts in landbouw gebieden te gaan grazen en daarna weer terug het bos in te gaan. Dit betreft de noord Veluwe.
Er moet tenslotte ook voldoende leefgebied voor de mens en de dorpen blijven zodat die leefbaar en vitaal blijven. Evenwicht en communicatie is hierbij erg belangrijk. Ik woon in deze gebieden namelijk.
Bij de aanleg zou het ook goed zijn dat er geen jaar onrust in een gebied is met enorm veel natuur schade... Te grote machines die erg veel ruimte nodig hebben om hun ding te doen.
En is het echt zinvol?? Diversiteit kun je ook organiseren door vers bloed in een populatie in te brengen. Nederland is erg klein voor wilde "echte" natuur plannen. Wel goed voor ons toerisme waar de dorpen hier toch hun inkomsten van moeten hebben ?