Natuur en landschapPraat mee over groen in je leefomgeving
Natuur en landschap

26 Juni Inspiratiebijeenkomst Gelderse Natuurmakers Succesvol verbinden bij initiatieven voor natuur

Irini Salverda June 06, 2019 558 keer bekeken 0 comments

Succesvol verbinden! Leren van de aanpak van het groene burgerinitiatief Doetebol

Wil je meer weten over hoe je als groen initiatief vrijwilligers aan je kunt verbinden, waardevolle relaties kunt leggen met maatschappelijke partners, en elkaars natuurlijke toegevoegde waarde beter kunt aanspreken? En wil je horen hoe je als overheid via ‘sturen is loslaten’ op inspirerende wijze met groene initiatieven kunt samenwerken? Kom dan naar de inspiratiebijeenkomst op woensdag 26 juni van 13:00 tot 17:00 uur buiten in het belevingspark Doetebol in Doetinchem!

Deze bijeenkomst is bedoeld voor Gelderse groene maatschappelijke initiatieven, overheden en andere organisaties die een rol zien voor zichzelf in het samen creëren van Gelderse natuur. Gelderse Natuurmakers organiseert deze bijeenkomst in samenwerking met Stichting Doetebol, Leefbaarheidsalliantie Gelderland en Gemeente Doetinchem.

Meld je uiterlijk 20 juni aan via Irini.Salverda@wur.nl. We hanteren deze keer een maximum ten behoeve van optimale uitwisseling in niet al te grote groepen, dus wacht niet te lang met aanmelden.


Programma

13:00    Inloop met koffie en thee geserveerd door medewerkers van Elver

13:30    Plenair programma

  • Welkom door Irini Salverda (Gelderse Natuurmakers) en Vanessa Schroer (Stichting Doetebol)

  • René Reumer (bestuurslid Doetebol) en Ingrid Lambregts (wethouder gemeente Doetinchem) vertellen over de aanpak van Doetebol op basis van meervoudige waardecreatie en over in verbinding loslaten als aanpak van de gemeente

14:15    Ronde 1 Keuze uit een van de workshops in het belevingspark

15:15    Ronde 2 Keuze uit een van de workshops in het belevingspark

16:00    Afsluiting met gedeputeerde Peter Drenth en Rosalie van Dam (Gelderse Natuurmakers)

16:30    Borrel geserveerd door Elver en overhandiging goody bag van de Stadsboerin
 

Workshops

Vinden en verbinden van vrijwilligers - Ellen Oomen (adviseur Leefbaarheidsalliantie Gelderland)

In deze workshop gaan we samen op zoek naar effectieve manieren om vrijwilligers te vinden en te verbinden aan je initiatief. Wat werkt nu goed en waarom? Samen zaaien we inzichten en bespreken we de oogst. We hebben aandacht voor vanzelfgroeiers (dingen die goed werken) en aandachtvragers (lastige issues die extra aandacht vragen, waarbij we bekijken wat ze dan nodig hebben).


Samenwerken met maatschappelijke partners - Vanessa Schroer (bestuurslid Doetebol)

Doetebol-fit Kids, -natuurkoffer,- aan de slag in de speeltuin, - fit 55+, -educatie. Je kunt het zo gek niet bedenken en het is Doetebol-Proef! Welke maatschappelijke partners heeft Doetebol en voor wie is Doetebol een maatschappelijke partner? In deze workshop staan brengen en halen als wederkerig principe centraal. Wat heeft uw initiatief te brengen? En welke maatschappelijke wederkerigheid en welke partners passen daarbij? Vertaal in deze workshop de ervaringen van Doetebol naar uw eigen initiatief! 


Natuurlijk Toegevoegde Waarden ontdekken en omgaan met conflict -  Ingeborg van der Oord (sociaal psycholoog) en Tamara Otten (wijkregisseur gemeente Doetinchem)

Leer in deze workshop elkaars natuurlijk toegevoegde waarde destilleren. Luister naar voorbeelden van de prachtige hobbelige weg die bij Doetebol al afgelegd is en herken het conflict dat los komt wanneer waarden en belangen verschillen. Bovenal leer de waarom-vraag gebruiken voor het verkennen en omgaan met conflicten. Met deze aanpak komen de ingrediënten voor succesvolle samenwerkingen bovendrijven.
 

Unieke samenwerking; kansen en succesfactoren vergroten - Ingrid Lambregts (wethouder Doetinchem) en René Reumer (bestuurslid Doetebol)

Wanneer een samenwerking geen écht samenwerken is, weten we dat eigenlijk allemaal. In deze workshop staan de aanvullende vermogens van gemeente Doetinchem en belevingspark Doetebol centraal. Samenwerken is als het creëren van een zeldzame, originele dans, aangepast op de omstandigheden van het moment. Waar de één loslaat, houdt de ander vast, waar de één vertrouwen geeft, kan de ander in vertrouwen werken. In deze workshop gaan we in op succesfactoren van unieke samenwerking. 

0  Comments

Fields with an * are required.

 
We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...