Natuur en landschapPraat mee over groen in je leefomgeving
Natuur en landschap

Hoe bestrijd jij ongewenste dieren en planten in je tuin?

Buxusrups

De busxusmot (buxusrups) vreet de Gelderse tuinen leeg. Door het inzetten van bestrijdingsmiddelen kom je van deze diertjes af, maar maak je ook jonge vogels dood. Vogels eten namelijk de rupsen en voeren hun kleintjes ermee. Hoe bestrijd jij ongewenste planten en dieren in je tuin? Gebruik jij bestrijdingsmiddelen of zet je natuurvriendelijke middelen in? Of laat je de natuur zijn gang gaan en onderneem je geen actie?

6  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Marianne Peeters 24-05-18 om 11:07

Ik gebruik geen gif. De natuur moet zo veel mogelijk zijn eigen gang gaan. Wel probeer ik planten waarvan ik weet dat ze gevoelig zijn, niet in mijn tuin te zetten.

Wendy 01-06-18 om 16:09

Voor de één een plaag voor de ander een zegen. Het is allemaal een kwestie van perceptie. Ik bestrijd niet maar probeer mee te bewegen met de natuur. Van brandnetel en zevenblad maak ik heerlijke pesto, distelbloemen gaan de limonade in, weegbree wordt anti-insectenjeuk-tinctuur, kamille gaat in de thee, hondsdraf en dovenetel door de salade.
En de kleine buxusrupsjes zijn een lekkernij voor de kool- en pimpelmeesjes.

Bedankt voor jullie reactie Marianne en Wendy. Wat leuk om te lezen dat je de planten uit je tuin gebruikt om bijvoorbeeld ranja of pesto van te maken.
Op Twitter laat @JandeNooijPzn weten: Laat die rups toch leven dat wordt een mooie vlinder en er zijn er zo weinig!

Francien 04-06-18 om 15:14

En hoe zit het met de naaktslak? Kunnen we die ongestraft vernietigen, behalve dan dat dat ons een gitzwart karma oplevert? Kortom: is er leven denkbaar zonder de naaktslak?

ton 29-06-18 om 10:50

buxusmot milieu vriendelijk verwijderen?
De rupsen spuit ik er uit met de hogedrukspuit. (De buxus kan daar goed tegen.) en voer ze dan aan de kippen. De mannelijke motten vang ik af met een feromoon en plakstrip (veel goedkoper dan al die spuitmiddelen, en geen milieu schade) en dat werkt ook prima. Mijn buxussen zien er prima uit.

Francien 29-06-18 om 11:05

Ha anoniem, dank voor de tip. Maarrr.. wat is een feromoon en hoe kom ik daar aan? En hoe onderscheid ik een mannelijke van een vrouwelijke mot?